FL Akademi Söyleşileri: Doğa Sporları ve Sosyal Sorumluluk – Erden Eruç

PDF Dosyası.

2 Haziran 2021 saat 20:30’da Erden Eruç, öğrencimiz Yakup Kadri Yahşi’in (FL’2024) sunumuyla bizlerle birlikte olacak.

Söyleşinin kaydına buradan erişebilirsiniz.

ERDEN ERUÇ, bugün dünyada öncü bir okyanus kürekçisidir. 15 Guinness Dünya Rekoru sahibi Eruç, tarihte ilklere imza atmış bir doğa sporcusudur. Guinness tarafından “First Solo Circumnavigation by Human Power” başlığı altında tasnif edilen, tarihte kendi kas gücüyle devrialemi başarmış ilk ve hala tek kişidir.

ABD’nde kurduğu Around-n-Over adlı kar amacı gütmeyen (nonprofit) kurum aracılığıyla eğitim amaçlı projeler üretmiş, başta İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı olmak üzere 100.000 doların üzerinde nakit katkıyı Türkiye’ye ulaştırmıştır.

Eruç, “Altı Zirve Projesi” adını verdiği, altı ayrı kıtanın en yüksek zirvesine kas gücüyle ulaşmayı içeren projesinde şimdiye kadar McKinley, Kosciuszko ve Kilimanjaro’ya tırmanmıştır. Everest, Elbrus ve Aconcagua zirvelerine doğru projenin devamı planlanmaktadır.

Eruç’un tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişi unvanına vesile olan kontrplak okyanus kayığı, 2001 yılında inşa edilmiş ve Eruç bunu kullanmaya başlamadan önce, 2001 ve 2004 yıllarında iki ayrı İngiliz ekibi tarafından Atlas Okyanusu geçişlerinde kullanılmıştır. Eruç ise aynı kayığı 876 gün daha okyanuslara sürmüş, birlikte tarihte ilklere ve Guinness rekorlarına imza atmışlardır. Toplam 1.200 güne yakın tarihçesiyle bu kayık, önemli bir tarihi numunedir.

Altı Zirve Projesi’nde planlanan yeni etap, Pasifik Okyanusu’nun California ile Çin arasında kürekle geçişinin akabinde, Çin’de bisikletle Tibet’e ilerleyip Everest’in tırmanılmasını önermektedir. Sporcumuz, bu okyanus geçişini tamamlaması halinde en az beş adet Guinness Dünya Rekoru’nu hanemize yazacaktır. Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle, okyanuslardaki fırtına mevsimleri daha erken başlamakta ve fırtınalar daha güçlü esmektedir. Planlama evresinde her ne kadar fırtına mevsimleri ve güzergahları gözönüne alınıyorsa da, Pasifik’i geçmek için gereken 10-11 aylık sürede kürekçimiz, okyanusun doğu yakasında fırtına mevsiminden sakınsa bile, karşı tarafta fırtınaya yakalanma riski hala söz konusudur.

Mevki takip ve blog sayfalarini www.ErdenEruc.com sayfasinda bulabilirsiniz.